Unapređivanje položaja žena na selu i mladih

Bez autora
Nov 28 2010

U Vladi Vojvodine, pokrajinski sekretar za rad i zapošlavanje Miroslav Vasin je potpisao 20 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za projekte predstavnika nevladinog sektora, udruženja žena sa sela i omladinskih organizacija u našoj pokrajini, namenjenih unapređivanju njihovog rada i položaja. Namera je bila da se pomogne realizacija projekta, koji afirmišu stvaralaštvo žena na selu i mladih u Vojvodini. Reč je o sredstvima koja nisu prevelika, ali su uložena u projekte koji imaju značajne efekte. Ove godine za konkurse takve vrste namenjeno je 12,67 miliona dinara. Potpisivanjem ugovora zaokružen je ciklus u okviru ovih aktivnosti za 2010. godinu. Broj pristiglih projekta, a to je 400 koji su stigli, ohrabruje i upućuje da i u narednoj godini moraju da se trude da se ove aktivnosti nastave i za njih obezbedi više novca. Reč je o projektima koji pokazuju izuzetnu kreativnost i lako je praviti velika dela sa velikim novcem, ali je teško to činiti kada je reč o skromnim sredstvima u situaciji u kojoj se objektivno nalazimo, a to je da ni u jednoj oblasti nema dovoljno novca potrebnog za realizaciju svih ideja do kraja.

Potpisani ugovori za pomoć u unapređivanju položaja žena na selu i mladihU Vladi Vojvodine, pokrajinski sekretar za rad i zapošlavanje Miroslav Vasin je potpisao 20 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za projekte predstavnika nevladinog sektora, udruženja žena sa sela i omladinskih organizacija u našoj pokrajini, namenjenih unapređivanju njihovog rada i položaja.

Namera je bila da se pomogne realizacija projekta, koji afirmišu stvaralaštvo žena na selu i mladih u Vojvodini. Reč je o sredstvima koja nisu prevelika, ali su uložena u projekte koji imaju značajne efekte.

Ove godine za konkurse takve vrste namenjeno je 12,67 miliona dinara. Potpisivanjem ugovora zaokružen je ciklus u okviru ovih aktivnosti za 2010. godinu. Broj pristiglih projekta, a to je 400 koji su stigli, ohrabruje i upućuje da i u narednoj godini moraju da se trude da se ove aktivnosti nastave i za njih obezbedi više novca. Reč je o projektima koji pokazuju izuzetnu kreativnost i lako je praviti velika dela sa velikim novcem, ali je teško to činiti kada je reč o skromnim sredstvima u situaciji u kojoj se objektivno nalazimo, a to je da ni u jednoj oblasti nema dovoljno novca potrebnog za realizaciju svih ideja do kraja.

Pokrajinski sekretar Vasin je u prisustvu korisnika dodeljenih sredstava predstavio aktuelni momenat i prioritete u radu Sekretarijata na čijem je čelu. U oblasti rada, koju pokriva, svakodnevno se suočavaju sa aktivnostima na rešavanju različitih problema koji se pojavljuju u radu preduzeća i veoma se vodi računa da to bude na dobrobit i poslodavaca i zaposlenih. Na planu zapošljavanja, postižu se takođe solidni rezultati ističući veliki značaj koji se postiže zaposlenjem svakog pojedinca.

Na planu aktivnosti u oblasti ravnopravnosti polova, na koju se reflektuju dve prethodne, cilj Sekretarijata je bio podsticaj u osnaživanju žena sa sela i njihovih aktivnosti, te boljih mogućnosti njihovog samozapošljavanja, gde su postignuti džinovski koraci. U Vojvodini je trenutno preko 400 udruženja, od kojih preko 250 čine seoska ženska udruženja. Reč je o udruženjima koja su potpuno preuzela brigu za aktivnosti na očuvanju tradicije, a na radost i korist svog okruženja. Takođe, svojim angažovanjem žene sa sela značajno su uticale na broj realizovanih manifestacija u svojim sredinama.

Za 2011. godinu, Sekretarijat je ovim udruženjim namenio pomoć u vidu kompjuterske opreme i gotovih suvenirnica. Takođe, naredna godina biće posvećena zapošljavanju mladih, podizanju nivoa komunikacije sa mesnim zajednicama, lokalnim samoupravama, a sve u cilju ravnomernog regionalnog razvoja sredina koje su do sada bile zanemarene, ali i ekonomskog osnaživanja na lokalnom nivou.

Potpisivanje ovih ugovora nastavlja se u Sremskoj Mitrovici, a ova aktivnost sledeće nedelje će biti završena potpisivanjem sa korisnicima sredstava u Kikindi, Kovačici, Subotici i Somboru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik